+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Ameriška (debeloplodna ali žlahtna) borovnica je rastlina s prav posebnimi talnimi zahtevami. Zemlja v kateri raste mora imeti kisel pH – 3,5 do 5,2. Idealen substrat je šota ali kisla zemlja za rododendrone, ki je bogata s humusom in hranili.

Vrtnartsvo Breskvar Ameriške Borovnice

Ameriške Borovnice

Za sajenje pripravimo dovolj veliko sadilno jamo, široko okrog 0,8 m in globoko do 0,4 m. Stene in deloma dno sadilne jame obložimo s plastično folijo, da preprečimo razkisanje zemlje, v katero posadimo borovnice. Dno sadilne jame mora ostati prosto ali pa folijo naluknjamo, da voda lahko odteka.

Ker šota ne vsebuje hranil, lahko že med sajenjem dodamo 0,2 do 0,4 kg kislega mineralnega gnojila (gnojilo za rododendrone), s katerim borovnice dognojujemo tudi pozneje v rastni dobi.

Zastirko (smrečje, lubje, sekanci) obnavljamo (vsaj dvakrat na leto), da preprečimo izhlapevanje in da dodatno zakisamo podlago.

V optimalnih razmerah zrastejo grmi do 2 metra. V sušnem obdobju moramo poskrbeti za zalivanje, saj imajo plitek koreninski sistem.

Gojitveno rez izvajamo konec zime, kjer zamenjujemo izrojene veje z novimi-mladimi. Premočne enoletne poganjke lahko nekoliko prikrajšamo.

V Vrtnarstvu Breskvar vam nudimo različne sorte: Hortblue Petite, Bluegold, Goldtraube, Duke, Jersey, Patriot, Northland, Brigitta, Herma, Grover, Bluecrop in Weymouth. https://shop-drevesnica.eu/kategorija-izdelka/drevesnica/jagodicevje/ameriska-borovnica-jagodicevje/

Za boljše opraševanje in obilnejši pridelek izberite vsaj dve različni sorti. Najbolj se sorte razlikujejo po času zorjenja, zato lahko izberete sorte tako, da boste imeli pridelek celo poletje, še v septembru.

V času zorenja pridelek zaščitimo pred ptiči z mrežo.