+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Zadnji teden v aprilu nam  je močno ponagajal in nam postregel  s pravim zimskim vremenom. Sodra nam je dodobra poškodovala cvetne nastavke in majcene plodiče, sneg pa nam jo je zagodel na vrtu ter  polomil veje na okrasnih in sadnih rastlinah.

Vseeno ne obupajmo in postorimo čim več, da  rešimo, kar se da. Preglejmo sadno drevje in odžagajmo nalomljene veje ter zamažimo odrezane dele vej z cepilno smolo, ki Vam je na voljo tudi v naši vrtnariji. Veje, liste in majcene plodiče, ki so padli na tla pograbimo, da nem ne gnijejo v mladi travi. Preglejmo, kaj se je zgodilo z našim vrtom in sadikami.  V kolikor kapusnic in plodovk nismo imeli ustrezno zaščitenih , jih bo potrebno nadomestiti z  novimi sadikami. Solate so jo verjetno odnesle nekoliko bolje. V kolikor so zunanji listi močno poškodovani jih odstranimo, da ne začnejo gniti, v kolikor pa poškodbe niso hude, solato pustimo in počasi se bo spet obrasla.

V mesecu maju imamo okoli hiše največ dela predvsem z našim vrtom. Ko se vreme stabilizira in se tudi nočne temperature dovolj dvignejo – vsaj na 8 stopinj, lahko začnemo s z sejanjem in presajanjem vseh sadik, ki smo si jih zamislili na našem vrtu. Paradižniki, paprike, jajčevci in ostale plodovke potrebujejo veliko vode v svoji rastni dobi, zato jih ob morebitni suši redno zalivajmo. Meseca maja je obvezno redno pletje vrta – če tega ne storimo, se nam bodo pleveli osemenili in odganjali celo poletje in jesen. Vrt in okolico zjutraj redno pregledujmo in odstranjujmo polže, da nam kasneje ne pojedo vsega pridelka. Proti polžem si lahko pomagamo tudi z rastlinami, ki jih odganjajo – timijanom, žajbljem, čebulo in česnom.

Ne pozabimo na sadni vrt kajti češnjeva muha in ostali leteči škodljivci so zelo aktivni. Priporočljivo je obesiti rumene lepljive ploščice, ki so Vam na voljo tudi v naši vrtnariji.

V kolikor še nismo uspeli urediti naše travne ruše je še čas, da jo prezračimo, uničimo morebitni plevel in mah. Po potrebi lahko tudi še dosejemo, kjer je to potrebno.

Poleg lepega vrta in  travne ruše ter urejenega sadovnjaka ne pozabimo na naše okenske police. V naši vrtnariji Vam nudimo širok izbor balkonskih rož in ostalih okrasnih rastlin. Oglasite se in naše cvetličarke Vam bodo z veseljem svetovale, katere rastline izbrati, da bodo vaša korita lepa in cvetoča.