+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Ko se meseca marca dovolj otopli pričnemo z prvimi resnejšimi vrtnimi opravili. Vrt prelopatimo in ga pognojimo. Da izboljšamo kvaliteto tal dodajamo kompostiran hlevski gnoj ali pa briketiranega, ki je pakiran v vrečah in zato lažji za uporabo. Pripravimo si sadilni načrt – odločimo se kaj in kam bomo sejali in sadili. Pozorni bodimo, da iste vrste zelenjave ne sadimo na isto mesto, kjer smo ga sadili že lansko leto. Preglejmo našo zalogo semen in čas uporabnosti ter si po potrebi še pravočasno zagotovimo sveža semena. S setvijo solat na prosto začnemo, ko se nočne temperature dvignejo nad 5 stopinj C. Marca je čas, da si doma vzgojimo sadike plodovk in kapusnic. Semena posadimo in jih vzgajamo v svetlih, zračnih in toplih prostorih.

Ne pozabimo na našo sadno drevje in jagodičevje. Preverimo, če se med zimo ni polomila kakšna veja. Obrežimo odvečne veje in preglejmo, če je še kje prostor za sajenje kakšnega novega grma ali drevesa. Ne pozabimo na gnojenje sadnega drevja – s tem omogočamo rastlini, da ima na voljo vsa potrebna hranila za uspešen začetek rasti.

Ne pozabimo tudi na našo travno rušo. Pognojimo jo z gnojilom za spomladansko gnojenje travne ruše, ki ima posebno sestavo hranil za optimalno rast trave. Če opazimo, da trava kje slabše odganja lahko že meseca marca, če so dnevi že dovolj topli, sejemo travno seme.