+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Vrtnarstvo Breskvar Panorama Sadnega Drevja

asimina, jablana, hruška, češnja, sliva, breskev, marelica, murva, figa

Med sadno drevje štejemo drevesa, ki imajo užiten plod. Za katero vrsto se boste odločili, je povsem vaša izbira. Vseeno je treba upoštevati osnovne zahteve. Na splošno spadajo sadna drevesa na sončno lego in tudi glede tal so prilagodljiva.

Asimina (indijanska banana), na primer zahteva rahlo kisla tla. Četudi imate na vrtu apnenčasta tla (bazična), lahko preprosto znižate pH v tleh tako, da dodate kislo zemljo.

Jablana je najbolj razširjeno sadno drevo pri nas. V Vrtnarstvu Breskvar imamo široko ponudbo različnih sort in podlag. Še vedno so priljubljene stare sorte, kot so krivopecelj, carjevič, beličnik, bobovec, grafenštajnc, rdeči boskop, goriška sevka, voščenka. Topaz in florina sta sorti, ki sta odporni na škrlup. Najbolj razširjena sorta za prodajo v Sloveniji je idared, saj je dobro rodna in manj zahtevna glede vzgoje in škropljenja.

Končna višina drevesa je odvisna od podlage in ne od cepljene sorte. V intenzivnih nasadih je splošno razširjena šibka podlaga M9. Tako drevo doseže končno višino 2,5 do 3 m in potrebuje oporo, saj ima plitek koreninski sistem. Prav tako je nujno upoštevati, da je treba taka drevesa zalivati. Največja prednost podlage M9 je, da je drevo zelo rodno in pogosto zacveti že drugo leto. Življenjska doba dreves na šibki podlagi je okrog 15 let.

Najbolj razširjena podlaga med ljubitelji je srednje močna podlaga MM106. Končna višina drevesa je 3 do 4 m in ne potrebuje opore (le v prvih letih).
Podlaga MM111 je srednje močna. Drevo doseže višino 4 do 5 m.

Drevo, ki je cepljeno na sejanec ima najmočnejšo rast in v višino zraste prek 5 m. Rodi pozno, šele po več letih. Stari visokodebelni nasadi so cepljeni na sejance. Pogosto so taka drevesa prevelika za manjše vrtove.

Podobno bi lahko zapisali pri češnji pri kateri poznamo šibko podlago Gizela. Tako drevo zraste 2,5 do 3 m. Je zelo rodno, potrebuje zalivanje in oporo.
COLT je srednje močna podlaga, kjer zraste v višino 4 do 5 m in potrebuje oporo le prvi dve leti.

Odločimo se lahko tudi za češnjo, cepljeno na podlago sejanec.

Lahko izbirate med samooplodnimi sortami, kot so sunburst, lapins ali stella, ali se odločite za kombinacijo dveh, ki se medsebojno oprašujeta. Na primer burlat* × van ali regina ×
kordia.

*Sorta burlat zori v Ljubljani v začeteku junija. Na Goriškem že konec maja. Van zori 18 do 20 dni za burlatom. Kordia zori 22 do 25 dni za burlatom in regina 30 dni za burlatom.