+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Sadno drevje

Asamina
Asamina
Asamina

Asamina triloba

 

Asimina, paw paw ali indijanska banana prihaja iz severne Amerike, kjer je včasih predstavljla pomemben vir hrane indijancem. Sadež je namreč bogat z vitamini in minerali, ter vsebuje nenavadno veliko vsebnost proteinov. Večina sadež eksotičnega okusa opiše kot mešanico ananasa in banane, v opisu pa se pogosto podajo še mango, papaja, vanilija in melona. Sama rastlina pa ima poleg izrednega okusa tudi vizualne kvalitete.  

 

V jesenskem času se veliki suličasti listi drevesa obarvajo  v žareče rumene odtenke. V spomladanskem času, nekje v drugi polovici aprila, pa tvori zanimive, temne, vijolično-rdeče cvetove, ki jih oprašujejo muhe in hrošči. Cvetovi so dvospolni, vendar najpogosteje avtosterilni. Zato večina sort za opraševanje potrebuje drugo rastlino. V naši drevesnici nudimo izbiro dveh sort, ki za razvoj plodov ne potrebujeta druge rastline. To sta sorti Prima in Sunflower. Zorenje sadeža se pri sorti prima začne 2 -3 tedne preje. Plodovi so večji in največjo aromatičnost dosežejo ob polni zrelosti.  Kljub samoplodnosti  pa bo zasaditev dodatne asimine druge sorte, kot je Overleese,  vedno vzpodbudila še boljšo biro.

Iz oprašenih cvetov se razvijejo plodovi ledvičaste  oblike, ki so sprva zeleni, po dveh do treh tednih pa se zmehčajo in porumenijo. V notranjosti se skriva kopica črnih semen ledvičaste oblike, ki se od mesa zlahka  ločijo. Odvisno od sorte, sadeži dozorijo ob koncu septembra, pri najbolj poznih  pa tudi začetek novembra.  Spremlja jih tudi prijeten vonj. Dozorjeni plodovi so užitni nekaj dni, prehitro dozorevanje pa lahko upočasnimo s hranjenjem na nižjih temperaturah.

Sama rastlina je za vzgojo nezahtevna. V naših razmerah zraste do 3 metrov.  Prijajo ji globoka odcedna tla ter svetla lega. Na zimski mraz ni občutljiva, lahko pa je občutljiva na premočno sonce. Zato jo je v prvih dveh letih pred premočnim soncem obvezno zaščitimo in jo primerno zalivamo.