+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Sadno drevje

Lešniki Ennis
Moška socvetja leske
Razvoj ploda

Leska Ennis

 

Sorta Ennis je uvlejavljena sorta, ki je bila požlahtnjena v Združenih državah Amerike. V konvencionalno pridelavo je bila vpeljana daljnega leta 1940. Posebej je bila odbrana zaradi velikih plodov in visokega pridelka. Je dobre, redne rodnosti in se hitro obrašča. 

 

Raste lahko v obliki grma ali manjšega drevesa. Je razmeroma bujne in pokončne rasti. Ima ovalno kroglaste plodove, ki navadno rastejo posamično ali v skupkih po dva ali tri.  Svetleča lupina ima svetle vzdolžne proge in se zlahka stre. Ob zrelosti skoraj vsi lešniki izpadejo iz ovojnice (85%), prav tako visok pa je tudi izplen jedrca (45%). Lešniki so zelo okusni in imajo močno aromo.

Kot ostale leske začne svoj razvoj s cvetenjem in ne z razvojem listov. Cveti in brsti pozno, zato se posledično tudi pozno olista. Je dvospolna rastlina. Rumene moške mačice se pojavljajo že v jeseni, manj opazni rdeči ženski cvetovi pa se izoblikujejo šele v marcu ali v aprilu. Zanimivo je, da se leska opraši že v pozni zimi, medtem ko oploditev sledi šele 3 do 4 mesece kasneje, konec junija ali julija, ko lešniki zavzemajo že ¾ svoje končne velikosti.

Rada ima sončna, lahko tudi polsenčna rastišča. Najboljši pridelek bo v zavetnih legah, saj kljub odpornosti na mraz (do -20°C), mrzlih vetrov ne prenaša dobro. Rada ima globoka, srednje bogata, peščeno ilovnata tla, ki so lahko rahlo kisla do rahlo alkalna. Kamnita, zelo peščena ali suha tla ji ne ustrezajo. V slabših pogojih uspeva, vendar se pri sorti pojavi manjši delež plodov brez jedra oziroma z manjšim jedrom.

Sorta je delno samoplodna, zato ji za boljši pridelek v neposredni bližini zagotovimo še drugo sorto. Najbolj primerne opraševalne sorte so Cosford,  Merveille de Bollwiller in Butler.