+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Nega in obrezovanje

NEGA IN OBREZOVANJE VRTNIC

 

Kalina
Kalina

Rez vrtnic se razlikuje glede na način rasti oziroma skupino vrtnic. Osnovna celoletna nega pa ostaja za vse vrtnice enaka.

 

Pomladanski čas je najprimernejši za obrezovanje, in sicer to opravimo še preden poženejo novi poganjki. Če vrtnice obrežemo jeseni ali pozimi namreč obstaja nevarnost, da se med otoplitvami začnejo razvijati popki, ki jih lahko mraz hitro poškoduje.

Odstranjujemo  t.i. divjake, oziroma poganjke, ki izraščajo iz koreninske podlage. Najuspešneje to opravimo tako, da del prsti razgrebemo in poganjek odstranimo na samem mestu izraščanja. Postarane, bolne, odmrle in poškodovane poganjke pa odrežemo do zdravega lesa. Pri obrezovanju smo pozorni  predvsem na smer rasti poganjkov. Kot pri vseh vrtnicah v notranjost usmerjene poganjke izrežemo. Poganjke vedno prikrajšujemo s poševno rezjo, in sicer nad  brstom, ki gleda navzven.  S tem spodbudimo razprto rast pri kateri bodo vsi poganjki  osvetljeni enakomerno.

Potreba gnojil je pri vrtnicah je večja kot pri večini rastlin, zato jih dognojujemo spomladi ob začetku rasti in pred razvojem vnovičnega cvetenja. Ustrezajo ji gnojila z deležem hranil 1:2:1 ali 1:2:2 oziroma 2:3:1. Pri sortah s ponavljajočim cvetenjem v poletnem času odstranjujemo odcvetele cvetove in socvetja, s čimer lahko spodbudimo vnovično cvetenje. Odstranjujemo morebitne bolne liste in šibke poganjke. V primeru obolelosti uporabimo primerna zaščitna sredstva.

V jesenskem času odstranjujemo le poganjke, ki iz grma štrlijo ali so v napoto. Preprečimo tudi razvoj šipkov, če ti nimajo izredne okrasne vrednosti, kot je to značilno za botanične šipke. V zgodnji zimi  izjemno visoka stebla po potrebi prikrajšamo, s čimer se izognemo poškodbam snega. Grme pred mrazom zaščitimo z zastirko ali smrekovimi vejami. Dobro zaščitimo tudi cepilna mesta ne debelnih vrtnicah.  

Ne pozabimo še na zalivanje. V času izdatne vročine in daljših sušnih obdobij, rastline predvsem v prvih letih obvezno oskrbimo z zadostno količino vode. Redno odstranjujemo plevel in si pri tem pomagamo z zastirko.