+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Sadno drevje

Oreh
Oreh
Oreh

Oreh Milotai 10

 

Si želite posaditi oreh, in iščete primerno sorto? Predstavljamo vam dobro izbiro – oreh Milotai 10. Je srednje velika sorta oreha, ki mu nizke temperature ne pridejo do živega. Z gotovostjo zelo dobro prenese pozne pomladanske pozebe, ki  pri orehu zelo pogosto poškodujejo mlade nastavke za cvet in ogrozijo razvoj kasnejših plodov. Ponaša se z velikim pridelkom. 

 

Je srednje zgodnja sorta. Razvili in požlahtnili so jo na Madžarskem, kjer so zaradi kontinentalnih razmer zime ostrejše. Veliki plodovi z zelenim mesnatim ovojem so zelo pravilne, skoraj okrogle oblike. Dozorijo konec septembra in so sorazmerno izenačene velikosti, približno 3.5 cm. Prav tako imajo plodovi velik izplen. Gladka lupina je lepega videza, rumeno rjave barve, kompaktna jedrca pa se lepo luščijo. Vsebujejo veliko olj (47-52%) in imajo blago in sladko aromo, brez grenkobe.

Je samooplodna sorta. Cveti v maju, in ima enospolne cvetove, ki se med sabo oprašijo. Moški cvetovi se pojavijo v obliki zelenih mačic, medtem ko so manjši ženski cvetovi združeni v socvetja po 2 ali 3. Je srednje veliko drevo, visoko od 8 do 12 metrov in kot tako primerno tudi za manjše vrtove.  Kot preostale sorte oreha potrebuje globoko zemljo, ki je založena s hranili in dobro odcedna. Lega mora biti sončna in zavetrna. Ponaša pa se tudi z dobro odpornostjo na sušo.

Mlade rastline imajo pokončno razrast, ki z leti postaja vse širša, in lepe ovalne oblike. Prvi pridelek se začne že po nekaj letih, pridelek pa je večji in enakomernejši. Je hitro rastoča sorta, s 3/4 deležem plodov na končnih poganjkih, zaradi česar ga uporabljajo tudi v nasadih za širšo pridelavo. Drevesa srednje starosti obrodijo 30 do 50 kg plodov.