+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Sadno drevje

Fige
Fige

Prezimna figa Nordland

 

Obisk morja ob koncu poletja nam po sreči omogoči biro okusnih sladkobnih plodov – smokev. Večina nas fige povezuje z Mediteranom,  s primernimi izborom sorte pa se lahko z njimi sladkate tudi v notranjosti Slovenije.  Predstavljamo vam sorte prezimnih fig, ki bodo dozorele kar na vašem vrtu ali balkonu.

 

Gorska Figa ‘Nordland’oziroma Bergfeige  je sorta kompaktnejše, grmaste razrasti; zato je primerna tudi za manjše vrtove ali  vzgojo v koritu. Zimsko odporna sorta med mirovanjem prenese temperaturo tudi do -15°C.  Rodi dvakrat letno in je samooplodna. Plodovi prvič dozorijo avgusta in drugič konec septembra oziroma začetek oktobra. So rdeče-vijolični in izredno sladkega okusa. 

Glede rastišča ni občutljiva, dobro uspeva na globokih, bogatih in prepustnih tleh. Pazimo le, da v rastni dobi ne trpi suše, saj v tem primeru plod zakrni in odpade. Posadimo jo v zavetrne in sončne lege. Za optimalno rast pa mlade rastline v prvih zimah zaščitimo s filcem ali kopreno. 

V naši drevesnici lahko najdete še nekaj  prezimnih sort, kot so:  Goldfeige’,  ‘Brown Turkey’ in Contessina’. Vse omenjene sorte so izredno trpežne in odporne proti boleznim.