+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Novosti

VRTNICA SORTE ZEPETI IN LILLY ROSE

 

V Vrtnarstvu Breskvar vam to sezono ponujamo 2 noviteti med vrtnicami. Gre za sorti nižje rasti.Ti bosta navdušili vse,  ki znajo videti lepoto, ki jo nudijo vsake oči. Zadovoljili pa bosta tudi zahtevnejše in tehnično bolj podkovane poznavalce vrtnic.

Vrtnica Zepeti
Vrtnica Lilly Rose - cvet
Vrtnica Lily Rose - zasaditev v koritu
Vrtnica Zepeti - cvet

Novosti sta zasluga slavne fracoske vrtnične družine Meilland, ki ljubezen do vrtnic skupaj z žlahtnim znanjem in poznavanjem te družine rastlin, prenašajo iz roda v rod že več kot stoletje.

Tokrat so v sodelovanju z ameriškim podjetjem razvili vrtnico Zepetti. V višino zraste 40-60 cm.  Odlikuje se po temnemu listju in in izjemno bogati, obstojni rdeči barvi cveta, ki bo vašo gredo ali cvetlični lonček na vrtni mizi krasil skozi vse poletje. Sorta je zaradi svoje kompaktne rasti primerna tudi za sajenja v okenska korita in posode na terasah. Prav tako pa so na voljo vzgojne oblike cepljene na deblu. 

Drugo presenečenje pa se imenuje Lilly Rose. Ta sorta je izrazito nizke rasti, v višino namreč seže do 35 cm. Drobne, do centimetra velike, nežne, rožnate cvetove sestavlja 6-15 venčnih listov. Miniaturna vrtnica je rojena zapeljivka, z neprekinjenim cvetenjem od konca pomladi pa vse do prve jesenske zmrzali. Odlično se poda v šopkih kot rezano cvetje. V gredice pa jih sadimo po več skupaj. Najlepše so v mešanih zasaditvah z nežnejšimi rastlinami, ki jih ne senčijo in zavirajo v rasti. Lepo se poda z mlečkom, bakopo, sivko, rožmarinom in kaduljami.

Obe sorti sta zelo zdravi. Dobro uspevata tudi v manj osončenih legah in tolereirata nizke temperature. Odporni sta na klasične bolezni vrtnic kot so rja, črna listna pegavost in plesen. Pretirani uporabi zaščitnih sredstev se boste tako lahko odrekli, v cvetličnem razkošju pa uživali zares brez skrbi.