+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu
Vrtnarstvo Breskvar - Asimina triloba

Asimina triloba

Asimina (Asimina triloba) je listopadno sadno drevo, ki izvira iz Severne Amerike. Ima različna poimenovanja, kot indijanska banana ali po angleško paw-paw.

NOVO od 1. marca 2018 bodo v drevesnici na voljo ekskluzivne licenčne sorte ameriškega žlahtnitelja Neala Petersona iz zahodne Virginije. Te sorte so: PETERSON PAWPAW® WABASH®, PETERSON PAWPAW® SHENANDOAH® in PETERSON PAWPAW® SUSQUEHANNA®. Več o njih, si lahko preberete na spletni strani pod ponudbo (https://shop-drevesnica.eu/?s=peterson&post_type=product).

Najbolje uspeva na sončnih legah, v zavetju, kjer so tla rahlo kisla. Ko je sadika še majhna jo je priporočljivo zaščititi pred popoldanskim poletnim soncem. Rastlina je odporna na nizke temperature (do -25 °C) in škodljivce zato je ni potrebno škropiti.

Cveti aprila in zori septembra do oktobra (odvisno od sorte). Ima velike in zelo dekorativne temno vijolične cvetove. Prve plodove rodi v tretjem letu.

Sorte se razlikujejo tudi po velikosti plodov. Poznamo sorte s majhnimi plodovi in sorte, ki rodijo 300 gramske plodove. Meso ploda je mehko, okus pa mešanica banane, manga, ananasa in vanilije. Samooplodni sorti sta Sunflower in Prima.

Ostale sorte so samoneoplodne, kar pomeni, da potrebujejo v bližini opraševalno sorto, ki je po pravilu druge sorte.

Ima kompaktno, stožčasto rast, zato je idealna tudi za sajenje v majhne vrtove. Počasi rastoče drevo doseže končno višino 3-5 m.

Vrtnarstvo Breskvar Asimina Triloba

Asimina Triloba

V spomladanskem času je potrebna gojitvena rez, za obilen pridelek, saj rodi na dvoletnem lesu. Vsekakor je indijanska banana zelo dekorativna eksotična rastlina, ki zelo dobro uspeva v našem podnebju, zato je njena priljubljenost nadvse upravičena.