+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Ena najpomembnejših sadnih vrst skozi zgodovino je oreh (Juglans regia).  V naši prodajalni smo razširili seznam sort, ki jih ponujamo. Vse so zelo kvalitetne in preverjeno dobro uspevajo v celinskem podnebju.

Sorta: GEIZENHEIM 139

Geizenheim 139 je nova selekcija oreha vzgojena v Nemčiji. Razrast je srednje bujna rodnost pa dobra. Pozno cvetoča sorta, ki dobra prenaša nizke zimske temperature. Primeren je tudi za hladnejše lege. Plodovi so srednje debeli, jajčaste oblike in težki  12 – 13 g. Lupina je svetla, precej gladka in zelo lahko lomljiva. Ta sorta je samooplodna, zato se lahko sadi tudi kot samostojno drevo. Razmerje med težo jedrc in težo ploda je 48%. Dozoreva sredi oktobra.

Sorta: NOVOSADSKI KASNI

Novosadski kasni je selekcija oreha vzgojena v Srbiji. Razrast je zmerno bujna rodnost pa obilna. Zelo pozno cveti in odganja (v začetku maja) zato ga pomladanske pozebe ne prizadanejo. Plod je srednje velik, teže okoli  10g. Jedrce je svetlo rjave barve, razmerje pa je 55%. Kvaliteta jedrc je vrhunska. Dozoreva sredi oktobra.

Sorta: ŠAMPION

Šampion je selekcija oreha vzgojena v Srbiji. Priznana je od 1987 leta. Nastala je kot spontani sejanec iz narave. Drevo je srednje bujne razrasti, rodnost pa je močna in redna. Cveti in odganja med 20 in 25 aprilom. Plod je ovalne oblike in zelo velik , teže okoli 14 g. Lupina je zelo tanka. Razmerje med težo ploda in jedrc je med 58 in 60%.  Jedrca so dobrega okusa in kvalitetna. Dozoreva u prvi polovici septembra.