+386 1 423 77 70 | +386 41 752 392 info@drevesnica.eu

Ali ste vedeli ?

Asamina kot učinkovit naraven pesticid

 

Ste že slišali za asimino ali paw paw ? Zadnja leta postaja ta severno ameriška rastlina vse bolj priljubljena tudi v naših vrtovih.  Več o priljubljeni rastlini, ki ji z drugim imenom rečemo tudi indijanska banana,  si lahko preberete tukaj. Kar pa je pri asimini manj poznano, je dejstvo, da iz njenih listov lahko napravimo odličen in izredno učinkovit naraven pesticid.

 

Asamina
Asamina

Semena, lubje in listje asimine namreč vsebuje snov imenovano acetogenin – naravno sestavino, ki jo najdemo samo v rastlinah iz botanične  družine Annonaceae oziroma Magnolijevk. Ta ima lastnost, da  v nekaterih celicah lahko povzroči toksično aktivnost, kar lahko s pridom izkoristimo tudi v boju proti nezaželenimi zajedavci in škodljivci na  tako rekoč katerokoli rastlini. Sredstvo lahko uporabimo za zaščito sadnega drevja, okrasnih grmovnic, ali vrtne zelenjave.  Preverjeno zelo dobro učinkuje proti listnim ušem, prav tako učinkovito pa je tudi v boju proti škodljivcem iz skupine oklepnikov.  V naši drevesnici in domačih vrtovih smo uporabili sredstvo v boju proti rilčkarjem na lovorikovcih in koloradskemu hrošču na krompirju, pri tem pa na nobeni od rastlin ni prišlo do vžiga. Predstavljamo vam recepturo za pripravek iz listov.  Recept je prilagojen za manjše količine škropiva.  V primeru, da potrebujete večje količine,  pa navedene količine samo primerno pomnožite.

V jeseni, v suhem vremenu, najbolje zjutraj , naberemo liste in jih v polnosti posušimo. Posušene dele lahko uporabimo še  naslednjo pomlad.  5 g listov razdrobimo na manjše koščke in damo v posodo z 0,5 litrov vode. Mešanico v naslednjih 3 urah nekajkrat premešamo in jo pustimo stati najmanj 3 dni. V tem času se listje lepo usede na dno. Koncentrirano raztopino ločeno od listja nato 3- kratno razredčimo,  jo prelijemo v razpršilko in primerno označimo. Pripravek je tako pripravljen.

Izvleček se lahko na sobni temperaturi hrani nekaj dni, učinkovitost pa mu podaljšamo s hranjenjem v hladnejšem,  suhem prostoru. Škropimo zgodaj zjutraj ali zvečer, ko čebele niso prisotne. Raztopina za človeka ni strupena, vendar pri nekaterih vzbudi alergično reakcijo, zato po potrebi uporabimo rokavice, ter si zaščitimo oči in dihalne poti.

Želimo vam uspešno preizkušanje!

Vrtnarstvo Breskvar